skip to Main Content
91154493 tone@webhagen.no

Vedlikehold er viktig. Har du en webside eller blogg, må du huske på at den også må vedlikeholdes. Dette er ikke viktig bare for innholdets skyld, men også fordi det gjøres stadig forbedringer både med hensyn til funksjonalitet og sikkerhet. Alle websider vil kreve vedlikehold, men her kan du lese litt om oppdatering av websider som bruker WordPress-plattformen. Dersom du ikke oppdaterer jevnlig, kan du komme til å finne nettstedet ditt slik:

Om du ikke ønsker å vedlikeholde websidene selv, kan jeg gjøre dette for deg.

Oppdater websiden din

Hva inngår i serviceavtalen?

Dette må oppdateres:

Plattformen/malen («template») og utvidelser/innstikk/plugins som er har installert (det siste er tre ord som betyr det samme, i siste norske versjon brukes betegnelsen «Utvidelser»). I tillegg vil også rammeverket – malen – trenge oppdatering fra tid til annen.

Det er altså tre elementer som vedlikeholdes:

  • WordPress-verktøyet – programvaren
  • Utvidelser/tilleggsfunksjoner som har lagt inn
  • Malen som benyttes

Selve WordPress oppdateres nå automatisk, men det er viktig at resten av plattformen sjekkes. Dette betyr altså at du må logge deg inn på siden din i ny og ne, for å se om det er behov for oppdateringer.

Når du har gjort alle oppdateringene, så frisk opp siden for å se om du har fått unna alle oppdateringsvarslene. Da er jobben gjort.

Plattformen WordPress

WordPress oppdateres og forbedres hele tiden. Oppdateringer vil gjerne omfatte sikkerhet, bugs og funksjonelle forbedringer. En bug kan være en mindre feil eller en svak funksjonalitet, men ikke nødvendigvis skadelig. Det kan likevel forårsake at sidene dine oppfører seg på en måte de ikke skal.

Sikkerhetsoppdateringer kan omfatte sikkerhetshull. Hackere bruker sikkerhetshull for å overta siden din. Dersom du ikke oppdaterer, risikerer du at du kan finne at websiden din kan se ut som under her – en hvit side, med en liten «hilsen» fra hackeren, at den f.eks. kan være full av pornografisk materiale – eller at siden brukes til ting du absolutt ikke ønsker deg.

Hacket webside

Utvidelser/plugins

I tillegg til at du må oppgradere selve plattformen – altså WordPress – må du også jevnlig gå inn på sidene og sjekke om det er tilleggsfunksjoner som trenger oppdatering. Hvis ikke risikerer du at funksjonen slutter å virke som den skal, og du får «hull» på siden din.

Malen

Malen du bruker, er det visuelle uttrykket – kosmetikken – på siden din. Enten du benytter en gratismal eller har kjøpt, vil det også her skje forbedringer som vil trenge oppdatering.

…men husk å ta backup først, da!

 

 

Back To Top