skip to Main Content
91154493 tone@webhagen.no
Lagrer Du I «skyen»?

Lagrer du i «skyen»?

Har du en Google-konto – gmail, Google kalender o.l.? Du har kanskje bilder liggende på Picasa? Bruker du iCloud, Googles tjenester, Dropbox og/eller andre nettbaserte lagringsmuligheter har du alltid dokumentene dine tilgjengelig – så lenge du er koplet på nett. Dette er veldig praktisk om du jobber fra flere pcer, har en smartmobil eller nettbrett, eller er på utenlandsreise og stikker innom en nettkafé. Dessuten ligger dataene i «skyen» når du har bruk for dem. Om pcen går i stykker eller blir stjålet – mister du ikke det du har lagret der. Det finnes både gratis og betalbare lagringstjenester. Mange små enkeltpersonsforetak har sett muligheten av å benytte gratis sky-løsninger for å administrere sine tjenester. Men det er noen farer knyttet til sky-lagring.

Cloud computing var tema for et frokostseminar hos advokatfirma Bing Hodneland 30.4.13. Foredragsholdere var Magnus Ødegaard og Olav Torvund. Her er noen punkter som det kan være greit å være klar over for deg som har basert deg på gratistjenester. (OBS: innlegget er ingen fullstendig oppsummering fra frokostmøtet)

Viktig å være klar over

Når du skal legge ut dataene dine må du alltid godkjenne de vilkårene som tilbyder (som f.eks. Google) av tjenesten setter. Dette er gjerne lange «avhandlinger» med referanser til lover. De fleste tilbydere ligger utenlands og vilkårene er derfor laget i tråd med det enkelte lands lovgivning. De fleste av oss godkjenner vilkårene uten å lese dem. Du bør derfor være klar over et par ting:

  • data lagres ikke i en sky – de lagres på servere rundt omkring i verden
  • når du godkjenner vilkår for bruk av tjenesten, mister du også kontroll på dataene dine
  • du vet ikke hva som skjer med dataene dine når serveren skrotes eller selges
  • ved konkurs er det ofte uklart hva som skal skje med dataene dine og om du får tilgang til dem
  • dersom tilbyder (f.eks. Google) mener du har forsømt deg mot vilkårene, har de rett til å stenge deg ute fra tjenesten. Du mister da tilgangen til dataene dine og du må selv bevise at du ikke har forsømt deg.

Om du vil gjøre bruk av tjenestene eller ei må du selv vurdere. For mange typer dokumenter er det vanligvis ikke noe problem å bruke sky-lagring. Du bør imidlertid sørge for å ha en kopi også på din egen pc, om uhellet skulle være ute.

Sensitive data og personopplysninger

Når det gjelder lagring av sensitive data, som personopplysninger, er denne lagringsmetoden mer problematisk. Siden du gir tjenesten tilgang på dine data, kan du ikke uten videre benytte deg av dette. Du finner mer informasjon om personvern og databehandling på sidene til Datatilsynet – eller du kan kontakte et advokatfirma som har spesialisert seg på dette.

Back To Top